Odds: Spanje als favoriet naar EK-finale tegen Engeland

Stefan Zande
11. juli 2024

De finale van het Europees Kampioenschap is bekend: Spanje gaat het opnemen tegen Engeland, dat met 1-2 won in de halve finale. Spanje won nipt van een verdedigend Frankrijk met 2-1. Beide teams wonnen dus nipt, maar Spanje lijkt de grote favoriet in de finale. De Spanjaarden wonnen tot nu toe al hun wedstrijden tijdens het toernooi, waar Engeland vooral teleurstelde en met een gelukje hier en daar de volgende ronde haalde. Pas sinds de kwartfinale zit er verbetering in. Komende zondag mag de ploeg van Gareth Southgate laten zien of ze zo goed zijn geworden om Spanje te verslaan. De wedstrijd begint om 21:00 uur in het Olympiastadion te Berlijn.

Voorbeschouwing Spanje: spannende halve finale tegen Frankrijk

De vraag voorafgaand aan de wedstrijd was of Frankrijk in staat zou zijn om Spanje uit te dagen, gezien hun moeizame toernooi. Tot vanavond had Frankrijk nog geen enkele goal uit open spel gescoord. Ze bereikten de halve finale met twee eigen doelpunten van hun tegenstanders en een benutte strafschop.

Bondscoach Didier Deschamps wilde meer aanvallende kracht en besloot Antoine Griezmann op de bank te zetten, met Ousmane Dembélé als zijn vervanger. Dit was de eerste keer sinds het WK 2014 dat Griezmann niet in de basis stond bij een knock-outwedstrijd. De wijziging leek effectief, vooral door Kylian Mbappé, die al vroeg een perfecte voorzet gaf aan Randal Kolo Muani, die van dichtbij binnenkopte. Frankrijk nam zo al snel de leiding.

Mbappé zonder masker, zonder goals

Mbappé zelf was ook gevaarlijk met een schot, maar Frankrijk kon geen tweede doelpunt maken, wat hen duur kwam te staan. Spanje, dat al elf doelpunten had gemaakt in dit EK, nam het initiatief over en zocht naar kansen. Na twintig minuten stal Lamine Yamal de show. Het jonge talent van Barcelona schoot de bal vanaf 25 meter met zijn linkerbeen via de paal achter de Franse doelman Mike Maignan. Yamal, 16 jaar en 362 dagen oud, werd daarmee de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK, een record dat hij overnam van Johan Vonlanthen.

Kort daarna konden de Spanjaarden opnieuw juichen. Vier minuten later maakte Dani Olmo de 2-1 na een mooie actie en een schot dat via het been van Koundé in het doel belandde. Na rust zocht Frankrijk snel naar de gelijkmaker, vooral door Mbappé. Zijn schot werd echter gemakkelijk gepakt door de Spaanse doelman Unai Simón. Daar bleef het bij en zo dropen de Fransen af.

Engeland is sterker en wint in slotfase van Nederland

Hoe kwam Engeland door hun halve finale heen? In het Signal Iduna Park in Dortmund nam Oranje snel de leiding dankzij Xavi Simons, die de bal in de linkerbovenhoek schoot. Engeland maakte gelijk via een omstreden penalty, benut door Harry Kane.

Spanje Engeland EK finale 2024 odds

Ten opzichte van de kwartfinale tegen Turkije (2-1) maakte Koeman één wijziging: Donyell Malen startte op rechts in plaats van Steven Bergwijn. Simons speelde opnieuw als ‘nummer tien’ en scoorde snel. Hij veroverde de bal van Declan Rice en schoot in de bovenhoek raak voor de ‘Gelbe Wand’, vol met Oranjefans. Daar had je met een bookmaker bonus flink kunnen cashen.

Engeland speelt aantrekkelijk voetbal

Na de snelle openingsgoal had Oranje een moeizame eerste helft. Engeland leek herboren en Kane testte Verbruggen, die later een strafschop tegen kreeg na ingrijpen van de VAR. Kane benutte deze kans: 1-1. Phil Foden zorgde voor veel gevaar en raakte zelfs de paal. Oranje had geluk en creëerde ook een kans via Dumfries, die op de lat kopte. Memphis Depay viel vlak voor rust uit en werd vervangen door Joey Veerman.

Jacks bonus

Koeman bracht na rust Weghorst in voor Malen. Oranje speelde beter, maar creëerde weinig kansen. Van Dijk was dicht bij een doelpunt, maar Pickford redde. De tweede helft was nerveus en onsamenhangend, mede door scheidsrechter Zwayer. Saka’s doelpunt werd afgekeurd voor buitenspel. In blessuretijd maakte invaller Watkins wel het verschil voor Engeland. Hij dompelde Oranje in rouw, maar zorgde voor een nationaal volksfeest bij Engeland. Alle pleinen werden gek en sommige bands stopten zelfs hun concert om de bijzondere beelden uit het stadion te bekijken. Nu is de vraag wat de Jacks odds zijn voor een Europese titel van Engeland. Ze zijn namelijk niet de favoriet.

Tot €100 aan free bets bij Jacks

Jacks is helemaal in EK-stemming en biedt nieuwe spelers een geweldige kans. Als je je nu registreert, krijg je een free bet tot wel €100, dat is dus zo goed als gratis wedden op voetbal. Volg deze stappen om optimaal te profiteren en je winstkansen te vergroten:

1. Registreer je bij Jacks.
2. Kies de welkomstbonus voor sport.
3. Stort minimaal €10 op je account.
4. Plaats binnen zeven dagen een weddenschap.
5. Ga naar ‘beschikbare bonussen’ en ontvang het bedrag van je inzet als free bet.

Voor terugkerende spelers zijn er andere aantrekkelijke opties en challenges voor het EK. De voorwaarden voor de welkomstbonus zijn eenvoudig: je moet minimaal 24 jaar oud zijn en alleen odds hoger dan 1.50 tellen mee. De maximale waarde van een free bet is €100.

Over de auteur

Stefan Zande is de nieuwste aanwinst van ons redactioneel team. Hij concentreert zich met name op voetbal voorbeschouwingen maar draait zijn hand ook niet om voor andere sporten. Als recreatief wielrenner kent hij de wielersport als geen ander en zijn voorliefde voor Amerikaanse sporten komt zo nu en dan ook uitstekend van pas. Kortom, een all-rounder!

Jacks Casino & Sport Nieuws