Halve finale Copa América: Argentinië – Canada en Uruguay – Colombia

Stefan Zande
9. juli 2024

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wordt ook een continentaal toernooi gespeeld. De Copa América is in volle gang en aanbeland bij de halve eindstrijd, net als het EK in Europa. Wereldkampioen Argentinië neemt het van dinsdag op woensdagnacht op tegen Canada om 2:00 uur en Uruguay speelt tijdens de nacht van woensdag op donderdag om 2:00 uur de halve eindstrijd. Lionel Messi wil anderhalf jaar na zijn WK-winst dus opnieuw een prijs in de lucht houden. Ter info: Aan de Copa América doen sinds 1993 ook genodigde landen mee van buiten Zuid-Amerika.

Gratis wedden voor €50 tijdens halve finales Copa América

Als nieuwe speler kun je genieten van een aantrekkelijke LeoVegas welkomstbonus. Hier is hoe het werkt: Bezoek de LeoVegas-website, maak een account aan en stort minimaal €10. Vergeet niet om de opt-in te voltooien. Plaats vervolgens een weddenschap met een quotering van 1.80 of hoger. Na het plaatsen van je eerste weddenschap ontvang je het bedrag van die weddenschap als een gratis bet, tot maximaal €50.

Bij LeoVegas kun je betalen met iDeal. Let er wel op dat de quotering van de weddenschap die je met de gratis bet plaatst ook hoger moet zijn dan 1.80 om in aanmerking te komen voor de bonus. Je moet minstens 24 jaar oud zijn, en deze welkomstbonus sportweddenschappen kan niet gecombineerd worden met andere promoties bij sportsbook Nederland.

Argentinië: sterke groepsfase, bibberend tegen Ecuador

Argentinië kende een sterke groepsfase. Allereerst werd het sterke Canada met 2-0 verslagen door goals van Julian Alvarez en Lautaro Martinez. Daarna was Chili aan de beurt voor een nederlaag en werd het 0-1 voor de Argentijnen na een treffer van opnieuw Lautaro Martinez. De derde zege in de laatste groepswedstrijd zorgde voor euforie en vertrouwen in een goede afloop van het toernooi. Lautaro Martinez kreeg het opnieuw op zijn heupen en maakte de enige twee treffers van de wedstrijd tegen Peru.

Tegen Ecuador kreeg Argentinië het in de kwartfinale een stuk moeilijker. Voormalig Ajax-speler Lisandro Martínez zette Argentinië op voorsprong door na iets meer dan een half uur de 1-0 binnen te koppen. De Argentijnen hadden geen moeite gehad in de groepsfase. Hoewel Enner Valencia een penalty miste, wist Kevin Rodríguez in de 91ste minuut voor Ecuador gelijk te maken.

In de daaropvolgende strafschoppenserie miste Messi, die niet helemaal fit was in de aanloop naar de kwartfinale, zijn penalty. Zijn panenka mislukte en raakte de bovenkant van de lat. Gelukkig voor Messi redde keeper Martínez de situatie door twee strafschoppen te stoppen. Tijdens het door Argentinië gewonnen WK 2022 was de Aston Villa-keeper al beslissend geweest in strafschoppenseries tegen Nederland en Frankrijk.

Gokken op Canada tijdens Copa Ameríca: tegen angstgegner Argentinië

Canada stond waarschijnlijk op de banken na ontsnapping in de kwartfinale tegen Venezuela, maar dat zal al snel plaats hebben gemaakt voor een beetje angst. In de halve finale wacht namelijk Argentinië, waarvan ze tijdens het eerste groepsduel met 2-0 verloren. Canada haalde de kwartfinale door een 0-1 winst op Peru (doelpunt van Jonothan David) en een gelijkspel tegen Chili.

Die kwartfinale was een spannende bedoening. Na negentig minuten stond het nog gelijk op 1-1. Canada opende de score na een kwartier met slechts hun tweede doelpunt van het toernooi, een intikker van Jacob Shaffelburg. De gelijkmaker was indrukwekkend: Salomón Rondón schoot de bal van ongeveer 30 meter over de uitgekomen keeper Maxime Crépeau heen. In de strafschoppenserie stond het na tien penalty’s 3-3. Crépeau stopte vervolgens de penalty van Wilker Ángel, waarna Ismael Koné de beslissende strafschop benutte. Argentinië is de favoriet tegen Canada.

Odds Uruguay Copa América: Brazilië en VS naar huis gestuurd

Uruguay is de reuzendoder van het toernooi tot nu toe. In de groepsfase won het eerst naar verwachting van Panama met 3-1 door goals van Araujo, Nunez en Vina. In de tweede wedstrijd werd het zelfs 5-0 tegen Bolivia door Pellistri, Nunez, Araujo, Valverde en Bentancur. Met de derde zege in de groep schakelde het de Verenigde Staten, het gastland, definitief uit: 0-1 door Olivera. Dat was slechts een opmaat naar de stunt in de kwartfinales.

In het Allegiant Stadium in Las Vegas speelden Brazilië en Uruguay een harde wedstrijd. Uruguayaan Nahitan Nández kreeg een kwartier voor tijd een rode kaart vanwege een stevige overtreding op Rodrygo.

leovegas screenshot

Ondanks de numerieke minderheid wist Uruguay een strafschoppenserie af te dwingen. Doelman Sergio Rochet stopte een penalty van Éder Militão, terwijl Douglas Luiz de paal raakte. De Braziliaanse keeper Alisson Becker kon slechts één strafschop tegenhouden. Brazilië miste in deze wedstrijd Real Madrid-ster Vinícius Junior, die geschorst was na gele kaarten in de groepsfase tegen Paraguay en Colombia.

Gokken op Colombia: halve finale Copa América

De Colombianen wonnen in de groepsfase met 2-1 van Paraguay, met 3-0 van Costa Rica en speelden 1-1 gelijk tegen de sterren van Brazilië. Het had als enige een makkelijke opgave in de kwartfinale. Panama was de tegenstander en werd met 5-0 over de knie gelegd. Doelpuntemakers waren Cordoba, James Rodriguez, Fernando Diaz, Rios en Borja. Nu krijgt het een moeilijke opgave met Uruguay, want daar lopen ook een paar sterren rond.

Over de auteur

Stefan Zande is de nieuwste aanwinst van ons redactioneel team. Hij concentreert zich met name op voetbal voorbeschouwingen maar draait zijn hand ook niet om voor andere sporten. Als recreatief wielrenner kent hij de wielersport als geen ander en zijn voorliefde voor Amerikaanse sporten komt zo nu en dan ook uitstekend van pas. Kortom, een all-rounder!