Gokken op Zwitserland – Italië: buurlanden strijden om kwartfinale EK

Stefan Zande
27. juni 2024

De groepsfase lijkt alweer even geleden, want de knockoutfase staat voor de deur. De eerste wedstrijd in de achtste finales is Zwitserland – Italië. Een wedstrijd die spannender zal worden dan we voorafgaand aan het toernooi zouden verwachten. De buurlanden nemen het op zaterdag 29 juni tegen elkaar op om 18:00 uur in het Olympiastadion te Berlijn, daar waar Nederland met 2-3 onderuit ging tegen Oostenrijk en waar de finale van het EK wordt gespeeld.

Zwitserland – Italië: de groepsfase van Italië

De titelverdediger betreedt de knock-outfase als een team dat met meer geluk dan wijsheid de poule heeft overleefd . Het huidige elftal is weinig meer ten opzichte van de ploeg die in 2021 Europees kampioen werd. Zelfs toen blonken de Italianen niet uit in individuele klasse, maar vormden ze een onverslaanbaar collectief. Dit EK is de Squadra Azzurra geen van beide. Tegen Spanje was het vrijwel kansloos, en zelfs het zwakke Albanië bracht de Italianen aan het wankelen. Goed om te weten als je wil gratis wedden op sport.

Trainer Luciano Spalletti maakt tijdens dit toernooi ook geen zekere indruk met zijn tactische keuzes, waaronder vreemde opstellingen. Zo begon de in vorm verkerende Federico Chiesa tegen Kroatië bijvoorbeeld niet in de basis. Soms vermijdt Spalletti oogcontact met journalisten tijdens het beantwoorden van hun vragen, wat hij dit EK vaker doet. “Ik zit altijd in de problemen, sta altijd onder druk”, zei hij geïrriteerd tijdens een persmoment.

Ontsnapping Italië in de laatste minuut tegen Kroatië

Iedereen verwachtte een eenvoudig begin voor de Italianen met de wedstrijd tegen Albanië. De stemming veranderde toen Albanië al na een minuut op 0-1 kwam via Nedim Bajrami. Werd dat de stuntploeg van het EK? Nee, want Italië stelde snel orde op zaken binnen een kwartier via Alessandro Bastoni en Nicolo Barella. Overtuigend was het echter niet. Tegen Spanje werd Italië van het kastje naar de muur getikt. Enkel een overvloed aan goals ontbrak, waardoor het slechts 1-0 werd voor Spanje door een eigen goal van Riccardo Calafiori.

Het duel met Kroatië leek de genadeklap te worden voor de Italianen. Luka Modric mistte na een klein uur spelen een penalty, maar de voorzet daarna werkte hij knap tegen de touwen. De wedstrijd duurde voort en de inkt van het volgende sprookje van Kroatië was al opgedroogd. Gelukkig voor Italië legde Mattia Zaccagni zich daar niet bij neer. In de 98ste minuut bleef hij heel rustig en krulde hij de bal achteloos achter de doelman van Kroatië. De dood van het sprookje van Kroatië, maar het brood voor Italië in de jacht op titelbehoud.

Wedden op EK: Zwitserland – Italië

Als nieuwe speler bij LeoVegas Nederland kun je profiteren van een aantrekkelijke welkomstbonus. Dit is hoe het werkt: Bezoek de LeoVegas-website, registreer een account en stort ten minste €10. Vergeet niet de bonus te voltooien. Plaats daarna een weddenschap met een quotering van 1.80 of hoger. Nadat je dit hebt gedaan, ontvang je het bedrag van je eerste weddenschap als een gratis bet tot maximaal €50.

Je kunt bij LeoVegas betalen met iDeal. Let er wel op dat de quotering van de weddenschap die je met de gratis bet plaatst ook hoger moet zijn dan 1.80 om voor de bonus in aanmerking te komen. Je moet minstens 24 jaar oud zijn, en deze sportweddenschappen bonus kan niet gecombineerd worden met andere promoties bij sportsbook Nederland.

Verrassend Zwitserland maakt indruk op EK 2024

Zwitserland doet de laatste tijd bijna altijd mee aan eindtoernooien. Vaak gepaard met leuk voetbal, maar een echte uitschieter bleef vooralsnog uit. Deze editie van het EK kan misschien wel zo’n uitschieter worden. Met talenten en ervaren krachten als Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Yann Sommer, Breel Embolo, Manuel Akanji en Dan Ndoye is er veel mogelijk voor het Alpenland.

In een enerverende openingsfase in Keulen gaf Zwitserland tegen Hongarije al snel het eerste signaal af. Kwadwo Duah scoorde, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Na tussenkomst van de VAR bleek het doelpunt toch geldig en Zwitserland mocht juichen. Het team van coach Murat Yakin bleef druk uitoefenen op een machteloos Hongarije. Ruben Vargas kreeg een grote kans na een fout van de Hongaarse verdediging, maar schoot tegen de schouder van keeper Gulácsi. Net voor rust verdubbelde Michael Aebischer de score met een schot van buiten het strafschopgebied.

leovegas screenshot

In de tweede helft begon Zwitserland sterk, maar Hongarije kwam terug in de wedstrijd. Ondanks de Hongaarse druk besliste invaller Breel Embolo de wedstrijd in blessuretijd met een doelpunt. Door de 1-3 overwinning deed Zwitserland goede zaken in poule A.

Tegen Schotland ging het wat moeilijker voor de Zwitsers. Via Scott McTominay kwam Schotland zelfs op 1-0, maar dat werd binnen 30 minuten al teniet gedaan door een treffer van Xherdan Shaqiri. Bij die twee treffers bleef het echter, dus stond er nog aardig wat op het spel tegen groepshoofd en favoriet Duitsland. Van die favorietenrol was door een verpletterend optreden van Zwitserland niks te merken, want ze werden compleet vastgezet. Lang leek Zwitserland op weg naar de zege en plek 1 in de groep, maar in de 92e minuut kopte Niclas Füllkrug de bal toch nog tegen de touwen en werd het 1-1 en plek twee voor de Zwitsers.

Over de auteur

Stefan Zande is de nieuwste aanwinst van ons redactioneel team. Hij concentreert zich met name op voetbal voorbeschouwingen maar draait zijn hand ook niet om voor andere sporten. Als recreatief wielrenner kent hij de wielersport als geen ander en zijn voorliefde voor Amerikaanse sporten komt zo nu en dan ook uitstekend van pas. Kortom, een all-rounder!