Kroatië wil revanche op Spanje tijdens EK 2024

Stefan Zande
12. juni 2024

In het eerste weekend staat er direct een topper op het programma tijdens het het EK 2024. Op zaterdag 15 juni om 18:00 uur staan Spanje en Kroatïe tegenover elkaar in groep B. De wedstrijd wordt gespeeld in het Olympiastadion Berlijn, waar ook de finale (en Nederland – Oostenrijk) wordt afgewerkt.

Wedden op Spanje – Kroatië: pijn na verloren Nations League Finale

In de Nations League Finale, gespeeld in Nederland, kwamen de twee ploegen elkaar voor het laatst tegen. Kroatië won in de halve finale namelijk van Nederland. In De Kuip in Rotterdam bleven Spanje en Kroatië gedurende 120 minuten steken op een gelijkspel, zonder te scoren. De beslissing viel daarom via strafschoppen, waarin Spanje het beter deed en Kroatië opnieuw met lege handen achterbleef. Hoewel het verdriet om de verloren Nations League-finale minder groot was dan na de verloren WK-finale in 2018, bewees Kroatië wederom tot de wereldtop te behoren. Na een zilveren medaille op het WK in Rusland en brons in Qatar, behaalde Kroatië opnieuw zilver bij de Final Four van de Nations League in Nederland. Een daadwerkelijke titel bleef vooralsnog echter uit.

Spanje Kroatië EK 2024

Terwijl Kroatië uitstekende prestaties levert op wereldkampioenschappen, zijn hun resultaten op EK’s door de jaren heen teleurstellend. Het Balkanland kwam nooit verder dan de tweede ronde. Drie jaar geleden, op het uitgestelde EK van 2020, werd Kroatië in de eerste wedstrijd uitgeschakeld door Spanje, dat na verlenging met 5-3 won in een spectaculaire wedstrijd. Spanje, dat in 2008 en 2012 de titel won, werd uiteindelijk pas in de halve finale door de latere winnaar Italië na strafschoppen uitgeschakeld.

Het gevoel dat Nederland in 2014 had tijdens het eerste groepsduel tegen Spanje op het WK na de verloren finale in 2010, zal dus net zo sterk zijn bij Kroatië. Voor Nederland resulteerde dat in een prachtige 5-1-overwinning, dus misschien goed om in je achterhoofd te houden tijdens het wedden op EK 2024.

Gokken met free bets tot €50 op Spanje – Kroatië

Nieuwe spelers uit Nederland die zich registreren bij Livescore Bet ontvangen een Livescore Bet Welkomstbonus van 500% aan free bets, met een maximum van 50 euro. Om van deze bonus te profiteren, plaats je binnen 14 dagen na aanmelding een weddenschap van minimaal 10 euro met een minimale quotering van 1.50.

Aanmelden bij LiveScore Bet

Zodra je aan deze vereisten hebt voldaan, ontvang je binnen 24 uur na de afwikkeling van je kwalificerende weddenschap een bericht waarin staat dat je 3 free bets van 10 euro en 1 free bet van 20 euro kunt accepteren. Daarna heb je 7 dagen om deze livescore bonus te gebruiken. Houd er rekening mee dat bij het gebruik van een free bet alleen de nettowinst wordt uitgekeerd.
De belangrijkste voorwaarden van zo goed als gratis wedden op voetbal zijn als volgt: de bonus is uitsluitend beschikbaar voor personen van 24 jaar en ouder die in Nederland wonen. Nadat je je kwalificerende weddenschap hebt geplaatst, krijg je binnen 24 uur een pop-upmelding waarin je de free bets kunt accepteren. Je hebt vervolgens 3 dagen om deze te gebruiken.

Voorbeschouwing EK Spanje: terug naar de top?

Spanje en Kroatië zijn ingedeeld in groep B tijdens het EK. De andere tegenstanders zijn Italië en Albanië. Een van de sterkste groepen van het toernooi, met drie hele sterke landen.

Spanje doorliep bijna moeiteloos de EK-kwalificatiereeks, waarbij ze zeven van de acht wedstrijden wonnen. Alleen in Schotland leden ze een verrassende 2-0 nederlaag. De overige wedstrijden werden met gemak gewonnen, waaronder een indrukwekkende 1-7 zege op Georgië en een 6-0 overwinning tegen Cyprus.

Dit succes werd behaald met een vernieuwde selectie, nu veteranen als Sergio Ramos, Jordi Alba en Sergio Busquets zijn gestopt als internationals. De Spaanse bond stelde ook een nieuwe bondscoach aan, Luis de la Fuente, die Luis Enrique verving na het WK. De la Fuente, voorheen jeugdcoach, leidde Spanje in 2023 naar winst in de UEFA Nations League tegen Kroatië. Tijdens de kwalificatie scoorden 12 verschillende spelers, met opvallende bijdragen van de ervaren Joselu en Alvaro Morata. Handig om te weten als je wil cashen met EK odds boost.

Voorbeschouwing EK Kroatië: eindelijk eremetaal?

In Groep D van de EK-kwalificatie stond Kroatië tegenover Turkije, Wales, Armenië en Letland. Na acht wedstrijden hadden ze vijf overwinningen, een gelijkspel en twee nederlagen. Na een lastige fase, waarin ze verloren van Wales, moesten ze tegen Letland winnen om hun kansen te behouden. De beslissende wedstrijd tegen Armenië op 21 november 2023 eindigde in een 1-0 overwinning, waardoor Kroatië zich kwalificeerde. Terwijl Wales gelijkspeelde tegen Armenië en Turkije, bouwde Kroatië een voorsprong op in punten. Turkije eindigde als groepswinnaar met 17 punten, terwijl Kroatië tweede werd met 16 punten. Wales eindigde op 12 punten, maar heeft nog een kans via de play-offs in maart.

Luka Modric, een van de beste voetballers uit Kroatië ooit, speelt zeer waarschijnlijk zijn laatste toernooi met zijn land. De middenvelder, inmiddels 38 jaar oud, won een paar weken geleden nog de Champions League met Real Madrid. Hij zal dus een paar teamgenoten tegenkomen bij Spanje.

Over de auteur

Stefan Zande is de nieuwste aanwinst van ons redactioneel team. Hij concentreert zich met name op voetbal voorbeschouwingen maar draait zijn hand ook niet om voor andere sporten. Als recreatief wielrenner kent hij de wielersport als geen ander en zijn voorliefde voor Amerikaanse sporten komt zo nu en dan ook uitstekend van pas. Kortom, een all-rounder!