Voorbeschouwing Nederland – Turkije in kwartfinale EK: odds en tips

Stefan Zande
4. juli 2024

#ad Nederland neemt het zaterdagavond op tegen Turkije in de kwartfinale van het EK. De start van Oranje was magertjes te noemen tijdens dit toernooi, maar de ploeg van Ronald Koeman herstelde zich tegen Roemenië in de achtste finale. De Oranjekoorts slaat inmiddels ook toe bij je oom en tante die tijdens elk toernooi vragen wat buitenspel is. Dat betekent dat Nederland een prima prestatie levert. Nu staat de kwartfinale op het programma tegen Turkije. Geen makkelijke wedstrijd, maar voor een kwartfinale op een Europees Kampioenschap is het niet de zwaarste tegenstander. Mocht je het nog niet hebben gedaan: houd zaterdagavond 6 juli vanaf 21:00 uur vrij in je agenda, want dan probeert Oranje in het Olympiastadion te Berlijn de halve finale te bereiken van het EK.

Voorbeschouwing: het herstel van Nederland tegen Roemenië

Het begin van de wedstrijd gaf geen flitsende start voor Oranje, aangezien Roemenië de eerste vijftien minuten domineerde met een dreigende Dennis Man op rechts. Nederland liet dit toe, maar nam daarna het initiatief over.
De eerste goal van Nederland kwam voort uit een fraaie opbouw. Jerdy Schouten speelde zich knap vrij bij de middenlijn en gaf een scherpe pass die een linie oversloeg. Simons nam de bal aan en speelde deze snel door naar Cody Gakpo, die vervolgens scoorde. Net als in de wedstrijd tegen Oostenrijk sneed Gakpo van links naar binnen en verraste doelman Florin Nita in de korte hoek.

Toto EK

Reijnders gaf een schitterende steekpass, Simons leverde een voorzet achter zijn standbeen, Schouten speelde uitstekend en Oranje was vooral via rechts gevaarlijk. Koeman had Steven Bergwijn als rechtsbuiten opgesteld, de vierde speler op die positie dit toernooi. Bergwijn werkte goed samen met Dumfries, een duo dat Koeman ook tijdens zijn eerste periode als bondscoach gebruikte.

Gakpo en Malen grote uitblinkers bij Oranje

Nederland miste echter een tweede doelpunt in de eerste helft. Depay was niet scherp genoeg, tien corners leverden niets op en kansen voor Simons en Reijnders werden niet benut. De eerste helft eindigde met een 1-0 voorsprong voor Nederland.

In de tweede helft kwamen er grotere kansen. Depay, Malen, Gakpo en Van Dijk slaagden er niet in te scoren, en een goal van Gakpo werd afgekeurd wegens buitenspel. Koeman bracht in de 69e minuut nieuwe spelers in: Micky van de Ven voor Nathan Aké en Joey Veerman voor Schouten. Oranje werd sterker terwijl Roemenië verzwakte. Veerman, die eerder tegen Oostenrijk onder de maat presteerde, kreeg hiermee een blijk van vertrouwen van de bondscoach.

Kort na zijn invalbeurt had Veerman bijna gescoord, maar zijn schot ging net naast. In de 83e minuut viel eindelijk de bevrijdende tweede goal. Gakpo hield de bal bij zich op de achterlijn en vond de vrijstaande Malen, die scoorde. Malen maakte in blessuretijd na een knappe actie nog de 3-0.

Cashen tijdens het EK: € 50 aan gratis bets

Als nieuwe klant van 24 jaar of ouder kun je profiteren van de TOTO welkomstbonus bij aanmelding bij Toto sportsbook Nederland. Maak eerst een account aan en activeer vervolgens de bonus.

Plaats een eenmalige inzet van 10 euro op een wedstrijd met een minimale odd van 1.50, en je krijgt 5 gratis weddenschappen ter waarde van 10 euro per stuk. Met een inzet van 10 euro ontvang je dus 50 euro aan gratis bets. Deze gratis bets worden direct aan je account toegevoegd zodra de eerste weddenschap is voltooid. Zorg ervoor dat je de sportweddenschappen bonus binnen 7 dagen na ontvangst gebruikt, anders vervallen ze.

Turkije verdedigt en verslaat Oranje-angstgegner Oostenrijk

Merih Demiral was de held van Turkije met twee doelpunten. Dat was een mooie bet geweest voor TOTO handicap. Door een goal van Michael Gregoritsch werd het een spannend laatste half uur. Oostenrijk, onder leiding van bondscoach Ralf Rangnick, dat vorige week met 3-2 van Nederland won, kreeg kansen op de gelijkmaker. Turkije hield echter stand dankzij doelman Mert Günok.

Voor Ferdi Kadioglu wordt de wedstrijd tegen Nederland bijzonder. De 24-jarige back van Turkije, geboren in Arnhem, speelde voor NEC en Jong Oranje en komt sinds 2018 uit voor Fenerbahçe. Orkun Kökçü zal er niet bij zijn tegen Nederland vanwege een schorsing na een gele kaart tegen Oostenrijk.

Oostenrijk begon dinsdag als lichte favoriet tegen Turkije in Leipzig, mede door hun overwinning op Nederland. Toch was het Turkije dat binnen een minuut scoorde. Keeper Patrick Pentz voorkwam een eigen doelpunt bij een scrimmage, maar Demiral scoorde in de rebound: 1-0. Met 57 seconden op de klok werd Demiral de snelste doelpuntenmaker in de knock-outfase van het EK.

Oostenrijk beter, maar goals blijven uit

Rangnick bracht na rust Gregoritsch en Alexander Prass in. Gregoritsch, die in maart tegen Turkije een hattrick maakte, was dreigend en Oostenrijk creëerde meerdere kansen. Marko Arnautovic, Konrad Laimer, en Stefan Posch kwamen niet langs de Turkse keeper. Na een uur kopte Demiral een corner binnen voor 2-0.

Gregoritsch bracht de spanning terug in de 66e minuut met een doorgekopte corner. Oostenrijk zocht meteen naar meer en Gregoritsch kreeg opnieuw een kans. Invallers Florian Grillitsch en Baumgartner waren ook dicht bij de gelijkmaker, maar Günok maakte diep in blessuretijd een kopbal van Baumgartner onschadelijk. Thuisvoordeel voetbal hebben beide landen niet echt, maar er wonen veel mensen in Duitsland met een Turkse achtergrond en vanaf Nederland is Berlijn ook nog net te doen met de auto. Dat wordt een mooie sfeer!

Over de auteur

Stefan Zande is de nieuwste aanwinst van ons redactioneel team. Hij concentreert zich met name op voetbal voorbeschouwingen maar draait zijn hand ook niet om voor andere sporten. Als recreatief wielrenner kent hij de wielersport als geen ander en zijn voorliefde voor Amerikaanse sporten komt zo nu en dan ook uitstekend van pas. Kortom, een all-rounder!

Toto Nieuws