Voorbeschouwing Nederland – Engeland: odds en promo halve finale EK

Stefan Zande
8. juli 2024

Nederland heeft de halve finale van het EK voetbal gehaald en mag het opnemen tegen Engeland. Een pittige opgave, maar de Engelsen overtuigen vooralsnog niet tijdens het toernooi. Een late goal van Jude Bellingham en een goede penaltyserie was echter genoeg om de laatste vier te halen. Nederland kan voor het eerst sinds 1988 de EK-finale halen. Houd je woensdagavond vrij voor de wedstrijd, want het duel begint om 21:00 uur. Wil je het van dichtbij beleven? Dan kun je zelfs in de auto of trein stappen naar Dortmund, net over de grens bij Nederland. Wij bereiden je voor op de wedstrijd met een hoop informatie.

De kwartfinale van Oranje: zenuwslopende winst Nederland

Voor het eerst dit toernooi koos Ronald Koeman voor dezelfde elf spelers. Steven Bergwijn, met lichte knieklachten, begon net als tegen Roemenië als rechtsbuiten. Oranje startte sterk in het Olympiastadion. Binnen een minuut had Memphis Depay een kans, maar hij schoot hoog over. Oranje drukte niet door en miste voorin zorgvuldigheid. Depay’s schot werd geblokt, Gakpo schoot naast en Simons over. Slordigheden verspreidden zich door het team, waardoor Turkije meer in de wedstrijd kwam. Turkse aanvallen begonnen vaak vanaf de linkerkant door Ferdi Kadioglu, maar schoten van Salih Özcan en Arda Güler waren ongevaarlijk.

Ook Turkije maakte fouten. Balverlies van Güler leidde tot een kans voor Gakpo, maar hij struikelde. Reijnders verloor de bal, maar Van Dijk greep in. Nederland gaf veel hoekschoppen weg; de vierde leverde een Turkse goal op. Güler gaf een voorzet, Verbruggen liet de bal gaan, en Samet Akaydin kopte binnen. Dumfries, Reijnders en Bergwijn konden de goal niet voorkomen.

Plan Wout Weghorst in tweede helft

Na de goal in de 35e minuut verbeterde Oranje niet. Bergwijn schoot over. Koeman moest ingrijpen en bracht Weghorst voor Bergwijn. Weghorst creëerde dreiging; hij kopte naar Depay, maar die stond buitenspel en miste. Turkije bleef gevaarlijk; Güler schoot een vrije trap op de paal. Verbruggen redde op een schot van Kenan Yildiz.

Welkomstbonus Unibet

Oranje kreeg meer druk en balbezit. Weghorst miste een kans, maar uit de daaropvolgende corner scoorde De Vrij de gelijkmaker. Koeman bracht verse krachten in, waaronder Veerman en Van de Ven. Zes minuten na de gelijkmaker kwam Oranje op voorsprong door een eigen goal van Mert Müldür na een voorzet van Dumfries en inlopen van Cody Gakpo. De Turken zochten naar de gelijkmaker, maar Verbruggen hield stand. Zelfs in blessuretijd bracht hij redding, en Oranje haalde opgelucht adem bij het eindsignaal. Veel goals krijgt Verbruggen niet tegen, handig om te onthouden voor de Unibet odds boost.

Pover Engeland wint nu wel na strafschoppen

In het eerste kwartier hadden beide teams enkele dreigende momenten voor het vijandelijke doel. Bij beide keren was de voorzet te scherp: Trippier voor Engeland en Ngoye voor Zwitserland. Engeland probeerde de Zwitserse verdediging te doorbreken, terwijl Zwitserland met een strakke organisatie de Engelsen op eigen helft opving en af en toe snel counterde. De Engelse ploeg zocht naar openingen, maar de Zwitsers lieten weinig ruimte.Na het eerste kwartier vond Harry Kane dat hij recht had op een strafschop na een hoog been van Schär, maar scheidsrechter Orsato gaf deze niet. In de eerste helft waren er weinig gevaarlijke kansen.

Na iets meer dan een uur kreeg Kane een gele kaart toen hij bij een diepe bal te hardhandig mandekker Akanji van zich afzette. In deze fase werden de duels intensiever en het publiek werd luider. Beide teams beseften dat er iets moest gebeuren om niet op een bloedeloze 0-0 af te stevenen. De verhoogde intensiteit had snel effect. Een kwartier voor tijd zette Embolo Zwitserland op voorsprong na een voorzet van Ngoye. Stones toucheerde de bal, maar Embolo kon bij de tweede paal scoren.Vijf minuten later bracht Saka de stand gelijk. Hij dribbelde van rechts naar binnen en schoot raak in de verre hoek, het eerste schot op doel van de Engelsen.

Southgate neemt geen risico’s

Na deze gelijkmaker zakte de aanvallende intentie van beide teams weer in, en dit bleef zo in de verlenging. Geen van beide teams wilde grote risico’s nemen, waardoor een strafschoppenserie onvermijdelijk werd. In de laatste minuten dook Zwitserland nog tweemaal gevaarlijk op voor het doel van Pickford. Het gevaarlijkste moment was een schot van Shaqiri, dat via de buitenkant van de paal ging.

Opvallend was dat Southgate, de Engelse bondscoach, tien minuten voor tijd aanvoerder Kane wisselde. Hoewel Kane bekend staat als strafschopspecialist, verving Toney hem, die zijn reputatie bevestigde door de vierde strafschop voor Engeland te scoren. Trent Alexander-Arnold schoot de beslissende binnen.

Tot €50 gratis wedden tijdens EK 2024

Unibet verwelkomt nieuwe spelers met een aantrekkelijke welkomstbonus waarbij je tot €50 aan gratis weddenschappen kunt ontvangen. Om gebruik te maken van deze aanbieding, bezoek je de Unibet-website of download je de Unibet app. Maak een account aan en selecteer de sportbonus. Voor deze actie is geen bonuscode nodig.

Nadat je je account hebt aangemaakt en de sportbonus hebt geselecteerd, plaats je een weddenschap van minimaal €10 bij Unibet, een van de bet sites Nederland. Vervolgens ontvang je maximaal €50 aan gratis wedden op sport, verdeeld als volgt:

• €10 Pre-match Free Bet
• €10 Live Free Bet
• €10 vrij in te zetten Free Bet
• €10 Combinatie Free Bet (3+ selecties)
• €10 Bet Builder Free Bet (3+ selecties)

Over de auteur

Stefan Zande is de nieuwste aanwinst van ons redactioneel team. Hij concentreert zich met name op voetbal voorbeschouwingen maar draait zijn hand ook niet om voor andere sporten. Als recreatief wielrenner kent hij de wielersport als geen ander en zijn voorliefde voor Amerikaanse sporten komt zo nu en dan ook uitstekend van pas. Kortom, een all-rounder!